SILC – Synergy in Learning and Cooperation

Finantat prin programul Erasmus+, obiectivul proiectului SiLC este dezvoltarea unui set de unelte in domeniul diversitatii multi-generationale/culturale care sa fie utilizate de catre intreprinderile si organizatiile micro, mici si mijlocii (MSM E&O) in training, coaching si leadership.

SiLC reprezinta un nou concept de training în leadership ce consideră diversitatea culturală și diversitatea generațiilor drept aspecte valoroase. SiLC dorește să-i instruiască pe liderii de echipă să dezvolte: învățarea la locul de muncă, inovarea, facilitarea și construirea echipelor.

Într-o eră a globalizării, competitivității și schimbărilor sociale rapide; organizațiile trebuie să fie inovatoare (ET2020) pentru a dezvolta un avantaj competitiv. Dezvoltările demografice recente (rată de naștere mai redusă și populație îmbătranită) fac că forța de muncă a Europei să se micșoreze (Pew, 2015)! Din anii ’90, factorii de decizie europeni încearcă să anticipeze această direcție cu politici noi, cum ar fi stimularea participării profesionale și învățarea continuă a celor în varstă. În scurt timp, vor exista pană la 5 generații ce vor coopera în locurile de muncă! Conform cercetărilor (Bontekoe 2011), puterea inovatoare a echipelor este stingherită de diversele generații ce nu lucrează împreună în mod optim.

SiLC urmeaza a fi implementat de catre un parteneriat format din sase tari din Olanda, Republica Ceha, Bulgaria, Romania, Letonia si Spania si intenționează:

  • să intensifice dezvoltarea (învățare și cooperare) a echipelor multiculturale / din care fac parte mai multe generații către potențialul lor maxim (utilizarea puterii inovatoare amplificate de diversitatea echipelor) în scopul de a reține cunoștințele în cadrul companiei și de a crește eficiența și starea de bine emoțional a unor echipe mai productive;
  • să descopere potențialul inovator și competitiv al MSM E&O, oferind soluții inovatoare pentru a iniția facil lucrul asupra diversității (abordare de jos în sus).

SiLC creeaza o abordare pozitiva asupra diversității si dezvolta instrumente in vederea încurajării diversitatii prin:

  • acordarea posibilității liderilor operaționali de a lucra cu echipele lor (diverse) și de a le ajuta să învețe să coopereze la nivel optim.
  • Instruirea formatorilor (traineri și instructori care sprijină liderii de echipă în ceea ce privește dezvoltarea leadership-ului) pentru dezvoltarea leadership-ului in MSM E&O-uri într-o manieră flexibilă.

Proiectul SiLC este finantat prin Programul Erasmus+ (Acțiunea-Cheie 2 – Cooperare pentru inovare si Schimb de bune practici) si se deruleaza in perioada Septembrie  2016 – Mai 2019.

Pentru mai multe detalii vizitati website-ul proiectului: http://www.learningincooperation.eu/ro/proiectului-silc/